Zo levendig Sinaai nu is, zo levendig is ons dorp al 800 jaar. Het is een boeiende gemeente die zeker een daguitstap waard is.
De groene boorden van de gemeente, verschillende oude gebouwen met een rijke geschiedenis getuigen hiervan. Ooit stond de bakermat van het Waasland, de  zeer invloedrijke Boudelo-abdij, in onze gemeente.

Nog een interessant gegeven? Sinaai bracht ooit met Edgar Tinel een groot musicus voort. Hij zorgde op het einde van de 19e eeuw voor een uitgebreid muziekrepertorium. Dat hij al eens graag een glaasje dronk, mag niet verbazen, want Sinaai telt in zijn geschiedenis 5 brouwerijen…

Samen met deze weetjes zijn nog heel wat andere waardevolle fenomenen volledig uit het straatbeeld verdwenen. Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van Sinaai zetten we die verborgen schatten op een bijzondere manier in de kijker: met een interactieve wandel- en fietstocht.

Terwijl je geniet van rust en natuur in een mooie regio tijdens één van deze tochten, gidst uw smartphone u langs plaatsen met een bijzondere geschiedenis.

Installeer de erfgoedapp op je smartphone, en selecteer ‘wandeling’ of ‘fietstocht’ van 800 jaar Sinaai’, naargelang van je plannen. Uw smartphone begeleidt je als een echte gids, en leidt je langsheen verschillende aspecten uit de geschiedenis van ons dorpje, zoals de brouwerijen, strijdtonelen, Heerlijkheden, het poppentheater van Weymersch, de abdij van Boudelo, en ga zo maar door. In totaal zijn er 14 infopunten of bakens uitgewerkt, waar telkens een boeiend thema aan bod komt. De infopunten werden voorzien van een informatiebord. Elk van deze borden kan je startpunt zijn, je hoeft dus niet aan jeugdontmoetingscentrum Troelant te starten, mocht je dat niet wensen!

De wandeling is 8,5 kilometer lang, de fietstocht 32 km. Alle wegen zijn goed verhard en dus vlot berijdbaar, behalve een klein stukje van beide routes waar het iets moeilijker wordt voor rolstoelen of kinderwagentjes, maar zeker niet onmogelijk.

De tochten zijn voor iedereen toegankelijk! Met je smartphone, de erfgoedapp geïnstalleerd en mobiel internet. Een plannetje zit niet in de app, maar de app toont jou op welke plaatsen nog info te vinden is. Het plannetje met de uitgestippelde routes vind je gratis in het gemeentehuis en in de bib in Sinaai, en op de toeristische dienst te Sint-Niklaas. Je kan het hier ook al downloaden!

Heb je geen smartphone, hoeft dit geen probleem te zijn. Er werd namelijk een leuke gids ontwikkeld die aan € 5,00 wordt aangeboden.

U kan deze vinden in

het gemeentehuis van Sinaai,
de toeristische dienst van Sint-Niklaas,
Apotheek Magerman te Sinaai,
Bibliotheek Sinaai,
Kapsalon Palermo te Sinaai
en B&B De Weiman.

 

Nog vragen?

Je kan het contactformulier invullen of je kan me rechtstreeks een mailtje sturen via deze link.

Iedereen alvast heel veel plezier gewenst!